Jeu de boules

DE SPELREGELS
Jeu de boules is een spel dat over de gehele wereld wordt gespeeld. Het is dan ook niet vreemd dat het spel op verschillende manieren gespeeld kan worden. Daarbij kan het uitmaken in welk land het wordt gespeeld, maar ook of het in wedstrijdvariant of recreatief wordt gespeeld.
Welke variant van jeu de boules je ook speelt, het is de bedoeling dat de ballen die je gooit, zo dicht mogelijk bij het eerst gegooide (houten) balletje terecht komen. Degene die zijn bal het dichtste bij heeft geworpen, wint.
Internationaal erkende spelregels jeu de boules
Hieronder staan de internationaal erkende spelregels in beknopte vorm uitgelegd. Onderstaande uitleg is bedoeld voor beginnende jeu de boules spelers. Officieel heet het spel “petanque”, maar in Nederland spreken we van jeu de boules. Er wordt voor de duidelijkheid dan ook gesproken van jeu de boules.

Teams

Jeu de boules is een sport dat gespeeld wordt tussen twee partijen, de teams kunnen bestaan uit 1, 2 of 3 personen. Dit wordt – afhankelijk van het aantal spelers – een  enkelspel, doublet of triplet genoemd.

Afhankelijk van het aantal spelers  mag krijgt men ‘boules’.  Als men in teams van drie speelt, mag je twee boules spelen. Bij doublettes en enkelspellen krijgt iedere speler drie boules

Meer weten?

Wilt u weer meten over de attributen die men bij jeu de boules gebruikt, of  hoe het spel wordt gespeeld. Klik dan op onderstaande links.

Attributen jeu de boules
Het spel

Jeu de boules:

1. Eerste foto’s van onderlinge wedstrijd.
2. Openging jeu de boules baan bij Klein Dochteren.
3. De spelregels.
4. Uitwisselingswedstrijd.