Geschiedenis

Gebeurtenissen en Persberichten
vanuit het verleden.

Berkelbode

Door Arjen Dieperink                              ma 13 sep 2021,

Voorzitter klootschietvereniging verrast met Koninklijke Onderscheiding tijdens jubileumviering.

Voorzitter uiterst rechts.

KLEIN DOCHTEREN – Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve reikte zondag 12 september een Koninklijke onderscheiding uit aan Diny Beumer, tijdens de viering van het veertigjarig jubileum van Klootschietersvereniging Klein Dochteren in Clubhuis Bethel, Kijksteeg 8 in Lochem. Diny Beumer is sinds de oprichting lid en daarnaast al 35 jaar voorzitter.

Het is stilte voor de storm, de laatste puntjes worden op de i gezet om het jubileum van de vereniging in hun onderkomen Bethel in Klein Dochteren te kunnen vieren. Voorzitter Diny Beumer-Oudenampsen (70) wijst naar de vensterbank waar zo’n zeventwintig bekers opgesteld staan. “Dat zijn een hoop bekers hè, we hebben er zelfs nog meer gehad. Het mooie van deze sport vind ik dat je in de buitenlucht in beweging bent”. Het veertigjarig bestaan is voor haar een belangrijke mijlpaal, aangezien ze zelf veertig jaar geleden lid werd. De huidige vereniging is ontstaan uit twee verschillende clubs. Eén klootschietvereniging begon bij café De Valk aan de Tramstraat, de andere begon vanuit de kippenschuur van Reint Sligman. Beide clubs vonden elkaar en op 3 september 1981 werd de oprichtingsakte getekend bij de notaris.

Beumer is een echte duizendpoot binnen de vereniging. Toch blijft ze bescheiden over haar inzet: “Ik deel de begeleidingsgroepen in, dat zijn groepen van mensen die willen klootschieten. Tevens dient er dan iemand van onze vereniging mee te gaan voor tips en veiligheid. De route is niet zo groot, de Kijksteeg en de Nijkampsweg. Dit is een mooi rondje van circa drie kilometer.” Als voorzitter zet Diny zich actief in bij de maandelijkse bestuursvergaderingen en de jaarlijkse ledenvergaderingen. Ook bezoekt zij de vergaderingen van de Achterhoekse Klootschiet Federatie in Haarlo en de Nederlandse Klootschiet Bond in Oldenzaal. Zij is ook bij andere activiteiten betrokken: het kantinebeheer van clubhuis Bethel, evenementen en feestjes organiseren en de schoonmaakdienst. Ook zorgt ze onder andere voor een kaart, bloemetje of cadeaubon bij geboorte, jubilea, kampioenschappen, overlijden of andere gelegenheden.

“Wij staan tijdens onze receptie ook stil bij de langdurige leden. Harold Dolleman en René Amtink zijn vijfentwintig jaar lid”, zo laat ze trots weten. “Maar we hebben ook leden die sinds het jaar van oprichting lid zijn. Dat zijn behalve mijn man en ik, Reint en Reintje Sligman, Andre Sligman, Marinus Oudenampsen, Henk Bouwmeester, Arie Klein Brinke, Martin Beumer, Erik Nijenhuis en Henk Lunneker.”   Tijdens de receptie zette de voorzitter de jubilerende leden in het zonnetje en bedankte in het bijzonder burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve voor zijn komst. De burgemeester liet tijdens zijn speech duidelijk blijken de geschiedenis van Klootschietvereniging Klein Dochteren goed te kennen. Na de felicitaties aan het bestuur en de leden van de vereniging, vroeg Van ‘t Erve aan Diny om naar voren te komen.

Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve
in zijn speech voor het bestuur.

Beumer werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, en niet alleen vanwege haar activiteiten bij de klootschietvereniging. Zo zet ze zich vanaf 1998 al in als vrijwilliger bij het Dochterens Tentfeest en nam ze in 2000 het initiatief om eens in de twee weken kaartavonden te organiseren bij Restaurant Mondani, waar ze ook vele hand- en spandiensten voor verricht. Van ‘t Erve las de oorkonde voor en spelde het lintje bij de gedecoreerde op, waarna Beumer een woord van dank uitsprak.

Mei 2006 Italië:


In de plaats Pesaro organiseerde de Italiaanse Bond zijn eerste internationale klootschietwedstrijden en de volgende landen waren aanwezig: Ierland, Duitsland, Nederland en uiteraard gastland Italië. Perfecte georganiseerd door de Italiaanse Bond.

Drie klootschieters van KV Klein Dochteren waren daarbij om Nederland (NKB) te vertegenwoordigen bij het mini-WK in Italië; dit waren Harold Dolleman en Martin Beumer bij de heren en Jeroen Brunsveld bij de jeugd. Jeroen behaalde hier een eervolle vierde plaats.

De 3 spelers van K.V. Klein Dochteren, staand 2e links Martin Beumer.  
Uiterst rechts Harold Dolleman, gehukt 2e links Jeroen Brunsveld.
Uiteraard supporters aanwezig.

Delegatie NKB. Bestuur
Spelers en Begeleiders.  

De Stentor 2008

Pr. Uit de Courant 2008.
Spelers van links naar rechts.  Damesteam staand: Gerrie Brunsveld, Natasja Veldmaat, Willy Bannink, Ellen Bannink en Daniëlla Vermeer.  Herenteam zittend: Maarten Otten, Hendri Bannink, Albert Stokking, Henk Lunneker en staand Harold Dolleman.
Harold gooit.
Familie kijk.

Familie DOLLEMAN thuis op EK

KLEIN DOCHTEREN – Moeder Martie is het wel eens helemaal zat. ,,Gaat het alweer over klootschieten, hou toch eens op”, zegt ze dan. De rest van de familie Dolleman uit Zutphen kan maar geen genoeg van klootschieten krijgen. Kloot Dolleman is voor hen een toepasselijkere achternaam.

De Stentor Redactie 28-04-08.

Familie Dolleman lid van
K.V. Klein Dochteren
naar de EK Cork in Ierland.

Vader Harry (62) ziet zijn passie voortleven in zijn dochter Daniëlla (33) en zoon Harold (37). Met z’n drieën hebben ze het hart op de kloot. Papa en tevens coach gaat woensdag met de kids op stap naar Cork in Ierland. Daar is het dertiende EK klootschieten, de Dolleman kroost heeft zich geplaatst. Pa en de kinderen gaan niet als trio op stap. Aan de hand van Daniëlla en Harold gaat de hele schoonfamilie met het duo mee. Zij, Jeroen Vermeer (man van Daniëlla) en Lena van den Bosch (vriendin van Harold), zijn eveneens flink besmet met de Dollemans-klootschiet-ziektekiemen.
De hartstochtelijke klootschietliefde bloeide via vader Harry Dolleman op. Ongeveer dertig jaar geleden zat hij als dertiger op een camping. ,,Elke avond zag ik een clubje dames met een rode tas weggaan. ‘Wat gaan die toch doen’, vroeg ik aan mijn vrouw.” Ga het eens vragen zei moeder Martie. ,,Ooh, wij gaan klootschieten.” ,,Wat is dat?”, vroeg hij. ,,Jij gaat morgen mee klootschieten”, zeiden de dames. Zo gezegd zo gedaan en sinds dat moment is Harry Dolleman besmet met het klootschietvirus.

Ook kleine Harold trok zijn vader aan de jas. ,,Ik was toen zeven of acht, ik oefende thuis met van die plastic jeu de boules ballen, waar je water in moest doen.” Het duurde niet lang of hij kreeg een echte kloot. ,,Rond mijn vijftiende was ik mijn vader al voorbij”, grinnikt hij. Vader kan zich troosten, hij heeft niet de absolute top als klootschieter gehaald, maar zijn kinderen verwezenlijken zijn droom. Hoewel die prestatiedrang bij dochter Daniëlla laat begon te leven. ,,Ik zat op jazzballet, dat deden meisjes.” Halverwege haar tienerjaren kwam toch het fanatisme voor de kloot. Klootschieten versus jazzballet, is er een groter contrast? ,,Ik denk het niet”, zegt ze.

Het vijftal klootschieten drie keer in de week met elkaar. Daar komen verjaardagen en andere familieaangelegenheden nog eens bij. Worden ze soms niet gek van elkaar? ,,Nee eigenlijk nooit”, zegt vader Harry. ,,Maar we kunnen elkaar wel eens de waarheid zeggen, hoor”, vindt Daniëlla. ,,Soms wordt er dan ook wel eens flink gevloekt.” ,,We accepteren veel van elkaar, dan krijg je ook geen ruzie”, vertelt papa Dolleman.
De zoon en dochter hebben weinig eisen voor het EK. ,,Ik heb mezelf wel eens druk opgelegd, maar dat werkte niet”, zegt Harold die al eens Europees jeugdkampioen werd. ,,Proberen de beste Nederlander te worden, en dan zien we wel.” Ook zusje Daniëlla begint liefst freewheelend aan het EK.

Geschiedenis:
1*- Hoe het allemaal begon.
2*- kampioenen de laatste jaren.
3*- Gebeurtenissen en Persberichten.
4*- King &Queen of de Road